In november 2019 bezocht ik de actrice Marlous Fluitsma. Ik kende haar vooral als de eerste Helen Helmink uit Goede tijden slechte tijden, maar had haar benaderd om te praten over Pleisterkade 17. Een televisieserie uit begin jaren 70, geschreven door Annie MG Schmidt. Mijn vader speelde de vader van een gezin met drie dochters. Marlous speelde de jongste dochter.

Uit ‘Dit is mijn vader Jan Blaaser’:  Marlous is inmiddels de 70 jaar gepasseerd, maar een hele energieke sprankelende vrouw. Als we aan tafel zitten met de warme, knapperige broodjes op een roomwitkleurig schoteltje en ik mijn dictafoon aan zet, graaft ze in haar herinneringen. Ze kiest haar woorden zorgvuldig. ‘Het was voor mij voor het eerst dat ik meespeelde in een lange serie. Ik kwam van de Haagse komedie, waar ik twee seizoenen gespeeld had. Ik had interesse voor televisie en had slechts één keer gespeeld in een aflevering van een andere serie. Tijdens mijn opleiding aan de toneelacademie kreeg je geen camera-acteren, dus het was voor mij allemaal nieuw. Ik keek naar hoe de andere acteurs werkten voor de camera en keek tegen ze op.’

Ik heb de serie als kind ook gekeken, we hadden videobanden, en vond het heel leuk. Ik weet het dat de serie later op DVD is uitgekomen en door veel mensen is terug gekeken, Het was dan ook een leuke cast, met onder andere Trudy Labij en Willem Nijholt in de hoofdrollen. Willem Ruis speelde een gastrol.

Uit ‘Dit is mijn vader Jan Blaaser’:  De televisie carrière van Willem Ruis gaat als een komeet. Omdat hij ook wil acteren neemt hij de rol in Pleisterkade 17 graag aan. Zijn verschijning blijft niet onopgemerkt. Zijn blonde wilde haren bewegen mee als hij vol vrolijke energie door de studio loopt. ‘Wat een charmante man,’ zegt Marlous tegen Jan. Ook Jan voelt de klik en beleeft veel plezier aan het opnemen van de aflevering. Het is een beetje gek dat Willem zichzelf speelt en de rest een rol, maar dat maakt het ook weer fris. In zijn eerste scène staat hij met een bloemetje op de stoep. Hij zegt dat hij ’s nachts bij de buren op een feestje is geweest en zijn excuses komt maken voor de geluidsoverlast. In de werkelijkheid presenteert Willem zijn razend populaire quiz De Willem Ruis Show. Jan speelt als Gerard dat hij Willem ergens van meent te kennen, hij kan zich alleen niet meer herinneren waarvan. (tekst gaat verder onder foto)

Nationaal Archief

Uit ‘Dit is mijn vader Jan Blaaser’: Marlous vertelt: ‘Als hij boos moest zijn op ons, dan moest ik zo om hem lachen. Dan had hij een leuke manier om een autoritaire vader te spelen, niet heel streng. Jan had een soort vrijheid in zijn spel, een soort quasi nonchalance. Ik had het idee dat hij wel eens wat aan zijn tekst veranderde, dat hij niet precies alles zei zoals het in het script stond. Ik had vanwege mijn toneelachtergrond een klassieke dictie, maar Jan liet de woorden een beetje uit zijn mond vallen. Dit had iets heel natuurlijks. Dat durfde ik toen absoluut niet.’ (tekst gaat verder onder foto)

TV Gids – privé collectie

Bijna vier jaar na ons eerste gesprek breng ik het boek naar Marlous. We praten over de serie, over het acteer vak en over schrijven. Opnieuw valt me op wat een bescheiden vrouw deze mooie actrice is. Ze is trots dat ze een plek in het boek heeft. Ik ben er blij mee dat ze heeft bijgedragen en heb warme herinneringen aan onze ontmoetingen.

Vorige blog

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.