Het pad van Ben Cramer en mijn vader hebben meerdere malen gekruist. Ze zagen elkaar tijdens de schnabbeltoers in het land, maar gingen ook samen met de Holland Show naar Zuid-Afrika. In een eerdere blog over Conny Vink vertel ik hier meer over.

Uit Dit is mijn vader Jan Blaaser:   Ze treden op voor één van de eerste televisieshows in Zuid-Afrika, uitgezonden door de Suid-Afrikaanse Uitsaaikorporasie. Tot voor kort was dit een radiostation, maar nu zenden zij ook televisieprogramma’s uit. Omdat alles nog zo nieuw is zijn er nog niet veel medewerkers in de studio. Mijn vader doet de regie en Ben Cramer bedient de volgspot. Ze spelen De Holland Show voor de camera’s en zijn zo één van de eerste artiesten op de Zuid-Afrikaanse televisie. (tekst gaat verder onder foto)

Ik vind Ben op de volgspot en mijn vader als televisieregisseur in Zuid-Afrika zo’n grappig idee om me voor te stellen, maar wat ik nog leuker vindt is de anekdote over de ballonvaart voor het weekblad Story.

Uit Dit is mijn vader Jan Blaaser:  In het Goffertstadion in Nijmegen klinkt hard gesis. Tien miljoen liter waterstofgas vult grote luchtballonnen. Op iedere luchtballon prijkt het logo van showbizzmagazine Story en het portret van een bekende Nederlander. De Story heeft deze publiciteitsstunt groots opgezet. Op het grasveld in het stadion staan de geportretteerde bekende Nederlanders die straks een stuk over Nederland zullen varen. (tekst gaat verder onder foto)

Links Ben Cramer, mijn vader derde van rechts met zijn ijsmuts op.

‘Je weet zeker dat de ballon helemaal in orde is?’

‘Er zitten drie lekken in, maar dat is niet zo erg,’ de ballonvaarder haalt zijn schouders op.

‘Als we met die lekken maar De Lek over komen,’ zegt mijn vader met een gespannen lachje.

Ben Cramer gaat  omhoog, daarna Getty Kaspers zangeres van Teach-in, en vervolgens presentator Ted de Braak. Dan is mijn vader aan de beurt en stapt in het mandje. De ballon stijgt op en omdat er een aantal ballastzakken missen gaat hij in een sneltreinvaart de lucht in tot duizelingwekkende hoogte. Hij houdt zich vast aan de rand en kijkt naar beneden. Het Goffertstadion is al snel een speldenknopje.

‘Heb je dit vaker gedaan?’ probeert mijn vader het ijs te breken.

‘Ik heb al meer dan honderd vaarten achter de rug,’ reageert de ballonvaarder maar zijn stem klinkt onvast.

In het boek beschrijf ik de hachelijke vaart die mijn vader meemaakte. Hoe ik dit weet? Omdat er bij hem ook een verslaggever aanwezig was die het verhaal gedetailleerd heeft beschreven. Alle bekende Nederlanders zijn meteen na het opstijgen richting Duitsland gevoerd. In Nederland heeft niemand de ballonnen met BN’ers zien over varen. (tekst gaat verder onder foto)

Ballonvaartboekje

Toen ik een paar jaar geleden Ben sprak vertelde hij me over hun reis naar Afrika, het schnabbelcircuit, de Story ballon en Sterrenslag. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt voor het schrijven van mijn boek. Ben vertelde: ‘Soms als ik in bed lig en niet kan slapen dan denk ik nog wel eens aan hem. Dan trekken al die collega’s die er niet meer zijn voorbij. Hij was de beste in zijn genre.’

Begin september kon ik het boek aan hem overhandigen. Ben liet me zijn tuin zien, vertelde vol liefde over zijn rozenstruik. We stonden op zijn perfect bijgehouden gras waar hij een kale plek net opnieuw had ingezaaid. Daar ging ik tot mijn schaamte natuurlijk weer middenin staan, ik heb namelijk de handigheid van mijn vader. ‘Ach, je bent een Blaaser,’ zei hij met een zware stem.

Vorige blog